Kun tuuli ulvoo nurkissa, pakkasta on lähes sata astetta ja luntakin toista metriä on mukavaa muistella mennyttä kesää. Kuten lähes kaikki suomalaiset, minäkin vietin osan lomastani kesämökillä. Epäonnekseni olen kesämökin omistaja. Saattaa olla että myyn mökin pois ennen ensi kesää...

Oli helle, kaupungissa suorastaan tukalan kuuma. Virittelin ajatusta mökille lähdöstä. Ajatelkaa, koko perhe söpösti yhdessä! Leuto kesätuuli tuo sulotuoksuja läheiseltä navetalta, maajussit ovat levittäneet pelloilleen jotakin joka tuoksuu koko kesän, pihalla voi juoksennella alasti ampiaisia ja hyttysiä pakoon....tässä kohdassa lapset ilmoittivat että joo, mene sinä vaan sinne mökille sulotuoksuihin, me jäädään kotiin.

Pakkasin autooni kaikenlaista tarpeellista tavaraa ja koirat ja ajelin hillittömässä helteessä suomipoppia kuunnellen mökille. Kyllä oli fiilikset korkealla! Aurinko porotti pilvettömältä taivaalta eikä missään näkynyt ketään. Radio vaan pihalle soimaan (sieltä tosin kuuluu vain jokin humppakanava), grilliin tulet ja sauna lämpiämään! Voi tätä auvoista elämää! Illalla saapuivat varpusen kokoiset hyttyset mutta Prismasta ostetut hyttyssavut pelastivat tilanteen. Ne haisivat niin pahalle että siirryin viettämään loppuiltaa sisätiloissa.

Aamulla heräsin haukkukonserttiin. Kahdeksalta. Mitä ihmettä! Naapurit kaupungista olivat ajaneet pihaan. Menin sitten heiltä kyselemään minne he olivat näin aikaisin matkalla kun sattuivat mökkini ohi ajamaan. Tulivat sitten mulle seuraksi. Jep.

Sitten tuli sade. Naapurit majoittautuivat tupakeittiöön ja suhauttivat ensimmäiset oluet auki. Minä keitin kahvit. Sitten kokkasin, tiskasin, keitin kahvit, pilkoin puita, lämmitin saunaa ja grillasin makkaraa vesisateessa. Tarjoilin naapureille auliisti kossua jos vaikka olisivat nukahtaneet aiemmin. Vielä kahden aikaan suviyössä soi Kotkan ruusu...

Toisena päivänä päätin heti aamusta muuttaa aittaan asumaan. Lihava humalainen mies nimittäin kuorsaa suhteellisen kuuluvasti. No, päivä meni kokatessa, kahvia keitellessä, tiskatessa, puita pilkkoessa, saunaa lämmitellessä ja huipentui illalla grillaamiseen vesisateessa. Sitten laulettiin Kotkan ruusua.

Kolmantena päivänä sade alkoi muuttaa pihaa mutaliejuksi. Naapureilta loppui nautintoaineet joten kurvasin kyläkaupalle täydentämään varastoja. Hillitsin haluni paeta samaa matkaa kotiin asti. Sitten kokkasin ja keitin kahvia, tiskasin, keitin kahvia, kokkasin, pilkoin puita, lämmitin saunaa ja grillasin vesisateessa. Kahdelta suviyössä soi kaihoisasti Kotkan ruusu.

Neljäntenä päivänä naapurit yllättäen lähtivät. Menin siivoamaan mökkiä ja totesin että lienee naapurin isännällä tullut yöllä huono olo. Ei kun petivaatteet pesukoneeseen. Ja juuri kun olin saanut petivaatteet pihalle kuivumaan kahden pesun jälkeen ja kaikki tyhjät pullot ja tölkit kerättyä jätesäkkeihin pihaan kaartoi serkkuni auto. Kiva. Niinpä sitten keitin kahvia, kokkasin, tiskasin, keitin kahvia, kokkasin, pilkoin puita, lämmitin saunaa ja kas, grillasin illalla vesisateessa. Yöllä oli yhteislauluna Kotkan ruusu.

Viidentenä päivänä serkun vaimo halusi metsään keräämään mustikoita. Kaivettiin siis kaikki kumisaappaat ja sadetakit ja painuttiin sateeseen. Serkku istui vaimonsa kanssa kannonnokalla ja nautti termarista terästettyä kaakaota, minä keräsin mustikoita. Ja sitten leivoin ja keitin kahvit ja kokkasin ja tiskasin ja keitin kahvit ja kokkasin ja pilkoin puita ja lämmitin saunaa ja grillasin vesisateessa. En suostunut laulamaan Kotkan ruusua.

Kuudentena päivänä ampiaiset muuttivat sateesta kanssani samaan aittaan. Serkkuni keksi että voidaan pelata korttia. Niinpä sitten keitin kahvia, kokkasin, tiskasin, pelasin korttia, kokkasin, keitin kahvia, pelasin korttia, pilkoin puita, lämmitin saunaa ja pelasin korttia. Yöllä grillasin vesisateessa kuunnellen kun serkku lauloi Kotkan ruusua.

Seitsemäntenä päivänä keitin kahvia, kokkasin, tiskasin, pelasin korttia, keitin kahvia, kokkasin...puiden pilkkominen piti lopettaa kesken sillä minut valtasi suunnaton mielihalu iskeä kirveellä sääreeni. Keitin siis kahvit. Sitten kokkasin, tiskasin, pilkoin loput puut ja lämmitin saunaa. Illalla grillasin vesisateessa ja sisällä mökin lämmössä serkku lauloi Kotkan ruusua.

Kahdeksantena päivänä yritin hirttäytyä pihalla pyykkinaruun jossa litimärät petivaatteet yhä roikkuivat.

Yhdeksännen päivän aamuna serkun vaimon maksa piippasi ja serkun piti selvitä kyetäkseen ajamaan autoa. Niinpä keitin kahvia ja kokkasin ja keitin kahvia ja tiskasin ja keitin kahvia ja kokkasin ja illansuussa seisoin pihalla vesisateessa vilkuttamassa serkkuni auton takavaloille. En jaksanut lämmittää saunaa vaan menin aittaan nukkumaan.

Kymmenentenä päivänä heräsin aamulla täydelliseen hiljaisuuteen. Ei kuulunut pisaroiden ropinaa peltikattoon. Sade oli lakannut! Menin riemuiten vilkaisemaan aitan ovelta. Ei ollutkaan sade loppunut. Oli vaan muuttunut lumeksi. Muutin takaisin mökkiini asumaan.

Yhdentenätoista päivänä siivosin mökin. Keräsin kaikki tyhjät pullot ja tölkit jätesäkkeihin, pesin lattiat ja tiskasin. Kannoin pihalta jäiset petivaatteet sisälle sulamaan ja kuivumaan.

Kahdentenatoista päivänä sain hirmuisen ripulin.

Kolmentenatoista päivänä pääsin vessasta pois ja keitin kupillisen teetä.

Neljäntenätoista päivänä vesisade vihdoin sulatti lumet ja pääsin lähtemään mökiltä. Kotipihalla auton lämpömittari näytti +22 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Kaupungissa oli ollut mahdoton helle, sadetta jo kaipailtiin...jep.